En fersk rapport fra Randstad slår alarm om hvordan kunstig intelligens (AI) kan forsterke eksisterende ulikheter i arbeidsmarkedet. Til tross for at AI har potensial til å redusere noen utfordringer knyttet til kandidatmangel, viser rapporten at tilgangen til AI-opplæring og kompetanse er skjevt fordelt.
Mens etterspørselen etter arbeidstakere med AI-ferdigheter skyter i været, og har femdoblet seg i løpet av det siste året, avdekker Randstads nyeste rapport at det også er et økende kompetansegap innen AI. Denne innsikten er hentet fra data fra nesten tre millioner jobbprofiler og erfaringene til over 12 000 kandidater globalt
Rapporten setter søkelyset på et markant skille i tilgang til AI-opplæring og muligheter. 42% flere menn enn kvinner oppgir at de har AI-kompetanse, og kun 22% av babyboomere og 28% av Gen X har blitt tilbudt opplæring innen AI, sammenlignet med 45% av Gen Z og 43% av Millennials.
Kandidatmangel er en betydelig utfordring globalt, og tilgang til opplæring og ressurser må være en del av løsningen. Men dersom vi ikke adresserer AI-ulikhetene, vil arbeidsmarkedet stå overfor enda større utfordringer.
- Med mindre vi erkjenner og tar aktive skritt for å adressere dette, vil antallet arbeidstakere som er forberedt på fremtidens arbeidsliv være for liten - noe som skaper enda større mangel på tvers av bransjer, sier Sander van ‘t Noordende, Randstad CEO
Nøkkelfunn fra rapporten:
Kjønnsforskjeller: Bare 29 % av kvinner rapporterer å ha AI-kompetanse, mot 71 % av menn – en kjønnsforskjell på hele 42 prosentpoeng.
Generasjonskløft: Kun 22 % av babyboomere har fått tilbud om AI-opplæring, sammenlignet med 45 % av Gen Z.
Tilgang for funksjonshemmede: Personer med nedsatt funksjonsevne har vist høy optimisme rundt bruk av AI, men mange opplever fortsatt begrenset tilgang til opplæring og teknologi. Hele 29 % av gruppen sier de vil vurdere å forlate jobben dersom de ikke får AI-opplæring, sammenlignet med 18 % blant øvrige arbeidstakere.
Rapporten understreker behovet for øyeblikkelig handling for å sikre at AI-teknologien ikke forsterker eksisterende ulikheter. Arbeidsgivere, utdanningsinstitusjoner og myndigheter må samarbeide for å sikre rettferdig tilgang til AI-opplæring og muligheter for alle grupper i samfunnet.
Tiltak som motvirker ulikheter
Næringslivet har en viktig rolle i å implementere AI-løsninger på en inkluderende måte. Det handler om å investere i opplæring, men også om å skape en kultur der alle føler seg trygge på å ta i bruk ny teknologi. Samtidig må vi huske at dette er et felles ansvar. Myndigheter og utdanningsinstitusjoner må også bidra for å sikre at alle har like muligheter i møte med den teknologiske utviklingen. Med tanke på dette har Randstad oppsumert sine anbefalinger i tre punkter.
- Framtidssikre opplæringen: Tilpasse opplæringstiltak for å holde tritt med den raske utviklingen innen AI.
- Personlig tilnærming: Skreddersy tiltak for ulike grupper, som kvinner, eldre arbeidstakere og funksjonshemmede.
- Samarbeid på tvers: Styrke samarbeidet mellom bedrifter, utdanningsinstitusjoner og samfunnet for å bygge en mer inkluderende arbeidsstyrke.