Mange selskaper har lang erfaring med å veilede de ansatte langs etablerte karriereløp basert på talentene og interessene deres. Men i en tid med mangel på arbeidskraft og høye rekrutteringskostnader tar stadig flere selskaper i bruk spesialutviklede programmer for karriereplanlegging. Disse programmene formaliserer og effektiviserer prosessen med å utvikle etterspurte ferdigheter internt i organisasjonen.

Karriereplanlegging handler om å hjelpe ansatte med å identifisere og vurdere sine egne mål, interesser, kompetanser og ferdigheter, og sette dette opp mot organisasjonens behov. På grunnlag av dette kan man sette opp et detaljert karrierekart for de kommende årene – og resultatet er både mer fornøyde og motiverte ansatte, redusert gjennomtrekk og enklere etterfølgerplanlegging.

Yrkeslivet er stadig i endring, og ansattes karriereløp formes av nye trender og teknologier på lik linje med andre HR-prosesser. I denne artikkelen skal vi se på noen viktige utviklinger som vil forme dette feltet fremover, og gi eksempler på hvordan dette kan påvirke organisasjonen din. 

last ned workmonitor 2025-rapporten

last ned workmonitor 2025-rapporten

last ned rapporten her

nåværende og fremtidige trender som påvirker hvordan vi bør tenke om karriereplanlegging.

KI-baserte verktøy for karriereplanlegging.

De siste årene har den raske utviklingen av generativ og ikke-generativ KI skapt bølger i arbeidslivet og ellers – og påvirker blant annet hvordan vi bør tenke om karriereplanlegging. KI-verktøy kan analysere store mengder kompleks informasjon og gi relevante forslag og tilbakemeldinger. Det gjør denne teknologien til en nyttig ressurs i karriereplanleggingen, der man må se på den ansattes faglige og yrkesmessige bakgrunn, interesser og ferdigheter under ett for å sette opp en relevant og god plan for den videre karriereutviklingen.

Her kan en rekke verktøy for generativ og ikke-generativ KI være nyttige. Noen verktøy spesialiserer seg på komplekse, KI-baserte prediktive analyser som overvåker ansattes nåværende karriereposisjon og gir en indikasjon på hva som bør skje i fremtiden for at de skal oppnå målene sine. De kan for eksempel foreslå det riktige tidspunktet for forfremmelser eller spesifisere hovedferdighetene man bør fokusere på for å effektivt klatre videre til neste steg i karrieren.

Andre populære chat-baserte verktøy basert på generativ KI kan også komme godt med. Med de riktige instruksjonene kan en GPT brukes som en interaktiv karrierecoach eller sparringspartner som den ansatte kan snakke med direkte for å kartlegge personlige mål, prioriteringer for den videre kompetanseutviklingen og potensielle fremtidige roller. Oppgaver som tidligere krevde coaching fra HR-ansatte, kan nå skaleres på tvers av store organisasjoner uten å legge bånd på tilsvarende omfattende HR-ressurser. 

KI skaper nye muligheter for fremtidige karriereløp.

Generativ og ikke-generativ KI er ikke bare nyttig som et verktøy for å hjelpe ansatte med tradisjonelle karriereløp – det åpner også for helt nye karriereveier som ikke eksisterte tidligere. For eksempel kan en ingeniør i et produksjonsfirma ha jobbet seg opp mot en karriere innen forbrukerelektronikk, men så oppdager denne personen en interesse for KI og potensialet det har innen teknikk og FoU (Forskning og Utvikling). Hun endrer karrieremålene sine til å spesialisere seg på slike KI-verktøy og utvikle dem videre. Det finnes nok av lignende eksempler på andre områder, som for eksempel innen markedsføring og salg. Arbeidstakere som har brukt arbeidsdagen på innholdsskaping eller å kontakte potensielle kunder, kan nå sikte seg inn mot en fremtidig karriere der de tar i bruk og videreutvikler KI-verktøy som kan effektivisere disse prosessene.

Alle selskaper i dag burde være klar over den enorme kraften i KI og hva det kan ha å si for de ansatte. Selv om teknologien i sin nåværende form fortsatt er relativt ung, vil den utvikles i betydelig grad i årene som kommer, med de konsekvensene det medfører. Dette var ett av funnene i 2025 Workmonitor-undersøkelsen vår, der KI-ferdigheter var det ansatte oftest oppga at de vil fokusere på i nærmeste fremtid.

I dette miljøet kan ikke store organisasjoner holde fast ved de tradisjonelle karriereløpene de ansatte har fulgt tidligere. Hvis du er åpen for å justere karriereløpene og gripe muligheten til å utvikle KI-kompetansen i organisasjonen, kan det være en tidlig investering som sannsynligvis vil gi stor avkastning i fremtiden. 

last ned workmonitor 2025-rapporten

last ned workmonitor 2025-rapporten

last ned rapporten her

skreddersydd kompetanseutvikling med intelligent teknologi

Et av de mest utfordrende aspektene ved å satse på opplæring- og utviklingstiltak for ansatte, er å finne hvilket nivå man skal legge seg på. Når en stor organisasjon ønsker å styrke en bestemt ferdighet for en stor gruppe ansatte, for eksempel ledelse, er det alltid noen som trenger mer hjelp enn andre. Hvis noen ansatte allerede har gode ferdigheter, mens andre begynner helt fra scratch, kan satsingen bomme på begge.

I slike tilfeller kan KI brukes til å utvikle opplæringsprogrammer som er på riktig nivå for hver enkelt ansatt. Selskaper som Udemy bruker allerede KI til å skreddersy læringsforløpet for hver enkelt bruker basert på deres eksisterende kunnskaper og ferdigheter.

I tillegg til personlig tilpassede opplæringsprogrammer kan chat-baserte KI-verktøy også brukes til å jobbe med praktiske jobbferdigheter i et kontrollert og autentisk miljø. I Udemys rapport 2025 Global Learning and Skills Trend Report nevnes et eksempel på en ansatt som bruker en KI-chatbot til å simulere en samtale med en kollega om et komplisert problem: «Den ansatte som trenger å øve på konfliktløsning, kan bruke en generativ KI-chatbot til å spille ut en kommende samtale med en kollega der det kan oppstå konflikt.»

Alternativt kan språkfunksjonene i GPT-verktøy gi tilbakemeldinger på reelle eksempler på kommunikasjon på arbeidsplassen. Man kan for eksempel gi KI-chatboten en anonymisert møtetranskripsjon. chatboten analyserer samtalen og gi den ansatte umiddelbar tilbakemelding på hvor tydelig og effektivt hen kommuniserte, og foreslår konkrete grep for å forbedre konfliktløsningsferdighetene.

I 2025 Workmonitor-undersøkelsen vår kommer det fram at over en tredjedel av respondentene mener at arbeidsgiver ikke gir dem opplærings- og utviklingsmulighetene de ønsker seg. Ved å bruke KI til å styrke innsatsen på dette feltet kan de ansatte utvikle ferdighetene sine – og det kan også skille dere som arbeidsgiver fra konkurrentene.  Men husk at KI-verktøy bare skal være et nyttig supplement i prosessen med karriereplanlegging – ikke en universalløsning. Selv om KI-verktøyene er i rask utvikling, vil de ikke kunne måle seg med støtten fra en leder som kjenner den ansatte godt. Husk også å sjekke bedriftens KI-policy før du tar i bruk KI-verktøy til karriereplanlegging.

karriereplanlegging i en ny tid: hvordan KI og nye trender endrer spillereglene-1
karriereplanlegging i en ny tid: hvordan KI og nye trender endrer spillereglene-1

flere karrieremuligheter med fokus på mangfolds- og inkluderingsarbeid.

Kompetanse på mangfolds- og inkluderingsarbeid (ofte omtalt som DEI; Diversity, Equity, and Inclusion) er fortsatt ettertraktet hos store selskaper, om ikke i like stor grad som tidligere. Analytikere har vist at antall DEI-relaterte stillingsannonser falt med rundt 43 % mellom 2022 og 2024, og i 2023 trappet store teknologiselskaper som Meta og Google ned på DEI-tiltakene sine.

Likevel blir arbeidsstyrken bare mer mangfoldig, og DEI er fortsatt viktig for arbeidstakerne. Det betyr at det fortsatt er potensial for karriereutvikling med fokus på DEI. I Workmonitor-rapporten oppga over en fjerdedel av alle respondentene at arbeidsgivers verdier på områder som mangfold var «veldig viktig» i deres nåværende jobb eller når de så på fremtidige roller. Nærmere 60 % sa seg enige i at «mangfold- og inkluderingstiltakene hos arbeidsgiveren min går ikke langt nok».

Store selskaper må fortsette å ta DEI på alvor for å tiltrekke seg topptalentene og imøtekomme arbeidstakernes holdninger. Fremover kan det bety at roller som mangfoldskoordinator og lignende blir mer utbredt og representerer attraktive karriereveier for engasjerte ansatte.

få mer innsikt i fremtidens arbeidsliv i workmonitor 2025.

karriereplanlegging i en ny tid: hvordan KI og nye trender endrer spillereglene-2
karriereplanlegging i en ny tid: hvordan KI og nye trender endrer spillereglene-2

Hvis du vil ha mer detaljert informasjon om hva dagens og fremtidens arbeidstakere tenker om karriereutvikling og kompetanseheving, bør du laste ned den nyeste Workmonitor-rapporten fra Randstad. Denne globale undersøkelsen omfatter over 26 000 arbeidstakere fra et bredt spekter av bransjer, og gir tydelige innsikter i hvilke ting HR må fokusere på for å tiltrekke seg de beste kandidatene og styre dem inn på karriereveiene med høyest potensial.

last ned workmonitor 2025-rapporten

last ned workmonitor 2025-rapporten

last ned rapporten her
about the author
profilbilde av Cathrine Torsvik
profilbilde av Cathrine Torsvik

Cathrine Torsvik

business area director

Cathrine er Business Area Director i Randstad og har bla. ansvar for Inhouse og Central Sourcing. Cathrine har mastergrad i samfunnsvitenskap fra Universitetet i Bergen og NLA.

her kan du blant annet lese om trender i det norske arbeidsmarkedet, hvordan du kan rekruttere på en effektiv måte, samt få tips fra våre eksperter.

abonner her