Den sterke veksten i etterspørselen etter logistikk- og distribusjonstjenester gjør at behovet for å bemanne ledige stillinger umiddelbart er mer presserende enn noensinne. Som et svar på denne utfordringen har enkelte logistikkselskaper tatt i bruk teknologier for automatisering av visse jobber. Samtidig som dette kan redusere det samlede behovet for arbeidskraft, øker det også behovet for faglærte logistikkmedarbeidere som kan håndtere disse avanserte systemene.
Den globale mangelen på kvalifisert arbeidskraft skaper store utfordringer for arbeidsgivere i logistikksektoren som ønsker å tiltrekke seg topptalentene. Med de rette ressursene og rekrutteringsstrategiene på plass kan det bli enklere å kapre attraktiv arbeidskraft som kreves for å lykkes i et uforutsigbart marked.
I denne artikkelen ser vi nærmere på hva du kan gjøre for å tiltrekke og holde på topptalentene innen logistikk, med fokus på følgende:
konkurransedyktig lønn
Hvis logistikkvirksomheten din sliter med å tiltrekke og rekruttere kvalifisert arbeidskraft, bør du se nærmere på kompensasjonspakken dere tilbyr. En nylig gjennomført undersøkelse viser at 67 % av arbeidstakere i forsyningskjede- og logistikksektoren tjente mer i 2023 enn året før. Dette tyder på økt lønnskonkurranse blant arbeidsgivere for å tiltrekke seg de beste kandidatene.
Det å skulle øke lønningene kan virke risikabelt nå som markedene er så uforutsigbare og mange bedrifter heller fokuserer på å kutte kostnader i forsyningskjeden – men med riktig tilnærming er det mulig å øke lønnen uten at de samlede utgiftene går over styr. Ved å bruke markedsresearch til å finne de optimale lønnsnivåene å legge seg på kan du redusere både turnover, fraværet og pålagt overtid – og dermed spare penger som kan oppveie de høyere lønningene.
hvis selskapet ditt ikke tilbyr konkurransedyktig lønn, vil de best kvalifiserte folkene se etter andre steder å jobbe.
Kandidater for logistikkbransjen er bedre informert enn noensinne. De kan raskt gå selskaper etter i sømmene, lese omtaler og sammenligne lønn. Faktum er at hvis selskapet ditt ikke tilbyr konkurransedyktig lønn, kommer de best kvalifiserte folkene til å se etter andre steder å jobbe. Og enda verre: Uten konkurransedyktige kompensasjonspakker kan selskapet ditt også få problemer med å holde på eksisterende ansatte.
balansen mellom jobb og fritid
Ifølge en fersk studie har 76 % av logistikkoperatører problemer med mangel på arbeidskraft, og transportsektoren er hardest rammet. Dette er urovekkende tall, som understreker hvor presserende det er å tilby en attraktiv arbeidsplass med blant annet fokus på å gi arbeidstakerne en god balanse mellom jobb og fritid.
Den nødvendige fleksibiliteten for å tilby dette kan være en utfordring i en situasjon med stramme tidsmarginer, men det er helt avgjørende for å tiltrekke kvalifisert arbeidskraft. En rekke studier viser at stadig flere arbeidstakere vil ha en arbeidsgiver som tar behovet for en god balanse mellom arbeid og fritid på alvor.
Ved å lage mer fleksible ordninger som åpner for fjernarbeid eller hybridarbeid blir det enklere for logistikkansatte å få hverdagen til å gå opp. Selv om jobbing hjemmefra kan være vanskelig for mange i logistikkbransjen, for eksempel innen frakt- og lagervirksomhet, er det ekstremt viktig at du prøver å finne måter du kan gi de ansatte en bedre balanse mellom jobb og fritid på. Ansatteordninger som mer betalt fritid og muligheten til å bytte skift er eksempler på ting arbeidsgiverne kan legge på bordet.
fleksibel arbeidstid
Fleksibilitet ligger nå helt i toppen av ansattfordelene logistikkkandidater ønsker seg, og kan ta form av f.eks. fleksitid, deltidsarbeid eller muligheten til å bytte skift. Når vi snakker med fagfolk fra logistikksektoren, gir mange uttrykk for at de ønsker seg større frihet til å selv kunne velge når, hvor og tidvis også med hvem de skal jobbe.
En mulig løsning for å få kabalen til å gå opp nå som diskusjonene om arbeidstid for logistikkmedarbeidere og sjåfører tilspisser seg, kan være fleksibel arbeidsplanlegging – som fleksitid eller muligheten til å jobbe i skift med lengre, men færre arbeidsdager.
Skiftbytter som administreres av de ansatte selv, er et annet effektivt grep som kan gi deg mer fornøyde ansatte. Det finnes en rekke verktøy for skiftbytte som gir de ansatte større kontroll over arbeidsplanleggingen – og frigjør tid for lederne deres.
Kort sagt kan mer fleksitid og hjemmekontor, der det er mulig, møte den økende etterspørselen etter fleksibilitet og bedre balanse mellom jobb og fritid.
opplæring og karriereutvikling
Det voksende kompetanseunderskuddet har tvunget mange arbeidsgivere i logistikkbransjen til å legge større vekt på opplæring. Hvis det er underskudd på kvalifisert arbeidskraft i markedet, har næringslivet neppe har noe annet valg enn å utvikle medarbeiderne internt.
Denne utviklingen er helt i tråd med det topptalentene vektlegger. 44 % av respondentene i Workmonitor 2025-undersøkelsen oppga at de ikke ville takket ja til en jobb som ikke ga dem muligheter til å utvikle fremtidsrelevante ferdigheter. Tatt i betraktning at logistikkselskapene konkurrerer med virksomheter i alle bransjer om de beste hodene, er dette tallet noe alle HR-avdelingene i logistikksektoren bør merke seg.
Et solid program for karriereutvikling kan gjøre selskapet ditt betydelig mer attraktivt for kvalifiserte logistikkmedarbeidere. Med de rette programmene på plass kan du også jobbe proaktivt med å tette kompetanseunderskuddet internt. Og det beste av alt er at et gjennomtenkt karriereutviklingsprogram av høy kvalitet kan øke ansattlojaliteten.
ekstra fordeler og frynsegoder
Konkurransedyktig lønn, en god balanse mellom jobb og fritid og karriereutviklingsmuligheter er supre insentiver når du skal tiltrekke og holde på topptalentene i logistikkbransjen – men det er ikke alt. I en tid med global usikkerhet der arbeidstakerne begynner å revurdere hva som er viktigst for dem i arbeidslivet, må arbeidsgiverne forstå og tilpasse seg disse endringene – og tilby ansattfordelene som er viktige for både eksisterende ansatte og potensielle kandidater.
Relevante ansattfordeler i logistikkbransjen er blant annet:
-
helseforsikring
-
trivsels- og velferdsprogrammer for ansatte
-
overskuddsdeling
-
pensjonsordninger
-
mobilitetstilbud (f.eks. utlån av elsykler)
-
arbeidsplasstilbud som kantine, treningsrom …
-
gratis frokost, gratis parkering osv.
Selv om forslagene over er vanlige ønsker blant arbeidstakere, må du alltid sørge for å spørre dine egne ansatte om dette er noe de vektlegger, eller om andre ting kan være mer relevant. Snakk med medarbeidere på alle nivåer på arbeidsplassen for å få en bedre forståelse av hva de har behov for akkurat nå, og bruk informasjonen til å utvikle en meningsfull fordelspakke.
Mangelen på arbeidskraft i logistikkbransjen forventes å øke i årene som kommer. Derfor må arbeidsgivere allerede nå ta grep for å forberede seg på et arbeidsmarked i stadig endring. Strategiene i denne artikkelen kan hjelpe selskapet med å tiltrekke kvalifisert arbeidskraft og få motiverte ansatte, slik at grunnlaget er lagt for videre suksess.