Verken bedre lønn, karriereløft eller mer fritid er gode nok grunn for nordmenn til å jobbe i utlandet. For noen blir til og med Kongsberg for langt hjemmefra.
Myten om at nordmenn er lite mobile når det kommer til arbeidssted, bekreftes i siste utgave av Randstad Workmonitor. Bare 42 prosent av nordmennene i undersøkelsen kan tenke seg å jobbe i utlandet mot vesentlig høyere lønn. Globalt er tallet 59 prosent, i Sverige 50 prosent og i Danmark 49 prosent.
beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet
Kongsberg Gruppen er blant arbeidsgiverne i Norge som sender ansatte, hovedsakelig ingeniører, til utlandet for å jobbe. HR-leder Anne Gro Kjørstad merker at noen land er lettere å rekruttere ansatte til enn andre.
– Beliggenhet er viktig for jobbsøkere. Undersøkelser viser at ingeniører ikke alltid er så mobile, men noen er i hvert fall villige til å flytte på seg. Vi har opptil 100 ansatte i utlandet, og ser at noen områder er mer populære enn andre. For eksempel er vi flere steder i USA, der er det ganske enkelt å få folk til å flytte til. Der er det nok lettere å integrere seg enn mange andre steder, sier Kjørstad.
I undersøkelsen oppgir nordmenn Danmark, Sverige og Storbritannia som de mest attraktive landene å jobbe i. Både svensker og dansker har Norge på førsteplass.
hjemlengsel
Med over 200 år i virksomhet, er Kongsberg Gruppen en trygg og kjent arbeidsgiver. Selskapet kom på andreplass i Randstads kåring av Norges mest attraktive arbeidsgivere i 2019. Med andre ord – det er mange som er villige til å flytte til Kongsberg for å få en interessant jobb. Da kan de delta i Minglemølla, et sosialt tiltak for å integrere nyansatte. Kongsberg Gruppen er også med i et HR-forum på tvers av bedrifter for å kunne tilby partnerne til nyansatte jobb på Kongsberg. Men for noen kan selv Kongsberg være for langt hjemmefra.
– Det har nok vært noen tilfeller der ansatte ikke har funnet seg til rette i Kongsberg, men fortsatt synes jobben og oppgavene er interessante. Da har vi sett på muligheter for å tilrettelegge for pendling eller jobbing fra et av våre andre kontorer i Norge. Det er ikke sikkert de trenger å slutte i konsert, det kan finnes løsninger andre steder, sier Kjørstad.
heller reise enn flytte
Når det gjelder reisevei, er ikke nordmenn vanskelige: Vi vil helst ha gå- eller sykkelavstand til jobb (62 prosent), men dersom jobben er spesielt interessant, er 63 prosent villige til å reise lenger til jobben. Og HR-leder Kjørstad selv? Hun er fra Vestfossen, 20 minutter unna, og har i hele yrkeslivet bodd og jobbet på Kongsberg.
– Det er nok mest tilfeldig, avslutter hun med en latter.
om undersøkelsen
Randstad Workmonitor er en kvartalsvis undersøkelse blant 25.000 arbeidstagere, fordelt på 34 land i Europa, Asia, Australia, USA/Canada og Sør-Amerika. Deltakerne er i alderen 18-65 år, og hvert land er representert med minst 500 respondenter, ofte opptil 800. Svarene avdekker lokale og globale trender innen mobilitet over tid. Randstad Workmonitor ble lansert i 2003, og har vokst siden. Det store nedslagsfeltet gjør at rapporten bidrar til en helhetlig forståelse av utviklingen i jobbmarkedet.