Gjennom en rekke år har norske arbeidstakere vært svært fornøyd med arbeidsgiveren sin. Siste utgave av Randstad Workmonitor viser at denne trenden fortsetter, og at vi er blant de landene i Europa som setter størst pris på jobben vår.
I sommerens rapport fra verdens største HR-selskap ser vi at det kun er tre europeiske land som har høyere tilfredshet enn Norge. Danmark med sine 81 % har lenge toppet listen, mens Spania og Østerrike så vidt er foran oss, slik at vi for første gang på en stund har ramlet utenfor pallen. Det er likevel en ekstremt høy grad av fornøydhet, og kun 7 % av oss er direkte misfornøyde.
Fornøydheten gjenspeiles også i antallet som er aktive jobbsøkere. I følge rapporten er kun 5 % av oss på aktiv jobbjakt, mens hele 40 % oppgir at de for øyeblikket ikke ser etter jobb i det hele tatt.
- 5% - er aktive jobbsøkere
- 5% - ser etter ny jobb uten å aktivt søke
- 19 % - holder seg orientert om ledige stillinger
- 31 % - søker ikke aktivt, men er åpen for å bytte forutsatt et interessant tilbud
- 40 % - ser ikke etter ny jobb
faktisk jobbskifte
Ser vi på de som byttet jobb siste halvår, så har 9 % byttet arbeidsgiver. Disse tallene henger godt sammen med hvor mange av oss som mener å være aktive jobbsøkere. I tillegg er det 11 % som har byttet stilling, eller arbeidsoppgaver, hos samme arbeidsgiver. Her kan vi også legge til at det er svært store variasjoner i tallene. Enkelte grupper bytter jobb i mye raskere takt enn andre, og dette er knyttet både til geografiske områder (med Oslo på topp), bransjer (spesielt IT) og aldersgrupper (unge arbeidstakere)
Les mer her: Unge arbeidstakere skifter jobb oftere
lav ledighet
Det norske arbeidsmarkedet er stort sett et bra sted å være. Arbeidsledigheten er rekordlav, og det er relativt enkelt å få ny jobb innen mange bransjer. Tallene fra NAV for utgangen av juni 2019 viser at vi har en ledighet på 2,1 %, noe som er en reduksjon på 4500 personer sammenlignet med 2018. Totalt er det i følge NAV registrert ca 60 000 personer uten arbeid i Norge. De fleste fylkene hadde lavere ledighet enn i juni i fjor. Ledigheten falt kraftigst, og mest i Rogaland og Hordaland (-18 %), mens Oppland, Hedmark og Østfold har hatt en økning i ledigheten. Østfold er nå det fylket med høyest ledighet, på 2,9 % mens Sogn og Fjordane har en ledighet på 1,3 %
fornøyde arbeidstakere skaper problemer for arbeidsgiverne
Disse tallene er svært positive for arbeidstakernes del. Vi er fornøyde, har en stabil økonomi og vi ser med få unntak svært lyst på utviklingen i samfunnet. For arbeidsgiverne er det derimot noen skyer på himmelen. Ved at vi trives så godt der vi er, og har liten grad av ønske om å bytte jobb, resulterer dette i at antallet som faktisk har lyst til å jobbe for virksomheten din blir sterkt redusert. Nærmere 40% av de spurte i Randstad Workmonitor oppgir da også at deres arbeidsgiver har vansker med å få tak i kvalifisert personell.
Trenger du noen tips for å nå ut til de passive jobbsøkerne, så les mer i denne artikkelen: 6 nyttige tips for å nå ut til passive jobbsøkere
For at virksomheten din skal vinne kampen om talentene blir det viktig å nå ut til de som ikke leser ordinære stillingsannonser. Når 7 av 10 ikke følger med på det som publiseres må de nås på andre måter. Her har vi lang erfaring, og kan komme med mange gode råd og tips. Kontakt oss gjerne for en prat.
For å laste ned hele Randstad Workmonitor Q2 2019, trykk på knappen nedenfor. Ønsker du å holde deg oppdatert på det som skjer i arbeidslivet, og få tilsendt våre kommende rapporter, så anbefaler vi deg å abonnere på bloggen vår.