Feilansettelser kan være kostbare, både økonomisk og organisatorisk. En feil rekruttering kan føre til lavere produktivitet, dårlig arbeidsmiljø og i verste fall høy turnover. Hvordan kan du sikre at du ansetter rett person? Her er fem viktige grep du kan ta for å minimere risikoen for feilansettelser og finne den riktige kandidaten for din bedrift.
Feilansettelser er enhver arbeidsgivers store mareritt. Kostnadene ved å ansette feil medarbeider kan fort bli kritisk høye. Avhengig av type stilling kan tapene fort komme opp i en million eller mer. Society for Human Resource Management (SHRM) har regnet seg fram til at det kan koste opptil fem ganger årslønnen for en feilansettelse. Da er ikke engang de indirekte kostnadene tatt med i beregningen. Tap av kunder, inntekter, markedsandeler, omdømme og annet kommer på toppen av dette. Det gjør også all tiden du bruker, og som du mister når du må starte hele ansettelsesprosessen på nytt.
1. Definer en tydelig jobbeskrivelse
En klar og presis jobbeskrivelse er første steg i en vellykket rekruttering. Det er viktig å definere hvilke kvalifikasjoner og erfaringer som er nødvendige for stillingen. Videre bør du tydeliggjøre hvilke egenskaper som passer inn i teamet og bedriftskulturen, slik at den nyansatte kan bidra positivt til arbeidsmiljøet. I tillegg må du klargjøre hvilke konkrete oppgaver stillingen innebærer, slik at kandidatene har realistiske forventninger til jobben. En godt utformet stillingsannonse vil tiltrekke de riktige kandidatene og avskrekke de som ikke passer.
2. Bruk en strukturert intervjuprosess
Intervjuer bør være mer enn en uformell samtale. For å sikre en rettferdig og objektiv vurdering bør du bruke en strukturert metode. Dette innebærer å lage en fast spørsmålsliste som stilles til alle kandidater, slik at du får en rettferdig sammenligning. Kompetansebaserte spørsmål er også nyttige for å avdekke reelle ferdigheter og erfaringer som er relevante for stillingen. I tillegg bør flere personer involveres i rekrutteringsprosessen for å få et mer helhetlig bilde av kandidaten og redusere sjansen for subjektive vurderinger. Ved å bruke en strukturert prosess sikrer du at kandidaten virkelig passer for stillingen.
last ned vår intervjuguide her
3. Vurder bruk av tester og caseoppgaver
For å få et bedre inntrykk av en kandidats faktiske ferdigheter kan du bruke ulike tester og caseoppgaver. Ferdighetstester kan benyttes for å vurdere teknisk eller analytisk kompetanse, mens personlighetstester kan være nyttige for å sikre at kandidaten passer inn i bedriftskulturen. Caseoppgaver er også effektive for å evaluere hvordan kandidaten løser reelle arbeidsoppgaver som vil være en del av jobben. Slike verktøy gir et mer objektivt grunnlag for vurderingen enn kun et intervju.
4. Sjekk referanser grundig
Referansesjekk er et viktig steg som ofte blir nedprioritert. Når du sjekker referanser, bør du be om konkrete eksempler på kandidatens prestasjoner i tidligere stillinger. Det er også nyttig å fokusere på samarbeidsevner, arbeidsmoral og pålitelighet for å få et realistisk bilde av hvordan kandidaten fungerer i en arbeidssituasjon. I tillegg bør du stille spørsmål om hvordan kandidaten taklet utfordringer, for å vurdere evnen til problemløsning og tilpasning. En grundig referansesjekk gir innsikt i hvordan personen fungerer i praksis, ikke bare på papiret.
Last ned guide til referansesjekk her
5. Ha en god onboarding-prosess
Selv den beste kandidaten kan mislykkes hvis onboarding-prosessen er svak. For å sikre en god start bør du ha en tydelig plan for opplæring og integrering, slik at den nyansatte raskt kommer inn i arbeidsoppgavene og kulturen i bedriften. Det er også viktig å sette klare forventninger og mål for de første månedene, slik at den ansatte vet hva som forventes og kan jobbe målrettet. I tillegg bør den nyansatte få en mentor eller støtteperson som kan bidra til en smidig overgang og hjelpe til med eventuelle utfordringer. En god onboarding reduserer risikoen for tidlig turnover og sørger for at nyansatte blir produktive raskere.
Les mer: Hva er onboarding og hvordan lykkes du med det?
Oppsummering
Feilansettelser kan forebygges med en grundig og strukturert rekrutteringsprosess. Ved å definere klare krav, bruke en strukturert intervjuprosess, teste ferdigheter, sjekke referanser og sikre en god onboarding, øker du sjansene for å finne rett kandidat.
En god start er et godt jobbintervju. Sørg for å være godt forberedt og last ned vår intervjuguide