Det globale logistikkmarkedet utvides kontinuerlig, og forsyningskjedevirksomheter må fokusere på å ha en konkurransedyktig arbeidsstyrke. Samtidig gjør mangelen på kvalifisert arbeidskraft og sterk konkurranse om de beste kandidatene det vanskeligere å få tak i riktig personell. Dette betyr at arbeidsgivere må tenke nytt og jobbe proaktivt med å forbedre rekrutteringen for å sikre en fremtidsrettet arbeidsstyrke.
For å optimalisere rekrutteringen kan arbeidsgivere i logistikkbransjen ta flere viktige grep. I denne artikkelen går vi gjennom noen av de beste strategiene for å bygge en effektiv og fremtidsrettet rekrutteringsprosess.
Viktige strategier for effektiv rekruttering:
-
identifisering av nødvendige ferdigheter
-
forenklet søknadsprosess
-
ende-til-ende-automatisering
-
kontinuerlig kommunikasjon
-
internt henvisningsprogram for ansatte
-
attraktivt employer brand
definer ferdigheter og foretrukket profil
Det første steget i rekrutteringsprosessen er å identifisere den ideelle kandidatprofilen og ferdighetene som kreves for rollen. Før du publiserer en ledig stilling, bør du derfor:
1. etablere hvilke ferdigheter som er kritiske for jobben fra start, og hvilke som kan utvikles gjennom opplæring eller praktisk erfaring på jobben.
2. samle inn innspill fra medarbeidere og ledere for å få et tydelig bilde av stillingen og hva den innebærer.
3. skissere egenskapene, ferdighetene og kvalifikasjonene rollen krever. Det finnes KI-baserte verktøy og stillingsbeskrivelsesmaler for logistikkbransjen som kan være nyttige for å lage presise og relevante stillingsbeskrivelser.
Kompetansegapet kommer bare til å fortsette å øke, så det er også viktig å ha fokus på omskolering og kompetanseheving for de nåværende ansatte – for eksempel ved å tilby et program for å ta gaffeltrucksertifikat internt. Slike muligheter til kompetanseheving og videreutdanning vil gjøre det mer attraktivt for flere kandidater å søke seg til og fortsette å jobbe for selskapet ditt.
Ettersom stadig flere selskaper i logistikkbransjen investerer i automatiseringsteknologi, f.eks. roboter, har også behovet for arbeidstakere med digital kompetanse økt. Sørg for at stillingsbeskrivelsene deres fremhever dette kompetansebehovet.
Benytt også muligheten til å gi de nåværende stillingsbeskrivelsene en overhaling. Før du publiserer nye stillingsannonser, bør du gjennomgå de nåværende stillingsbeskrivelsene og sikre at de gjenspeiler arbeidsoppgavene og kompetansen eller ferdighetene som kreves. Ta også med myke ferdigheter som kommer godt med – som gode evner til beslutningstaking, kommunikasjon og tidsstyring.
forenkle søknadsprosessen
En enkel og brukervennlig søknadsprosess er nøkkelen til en effektiv rekrutteringsstrategi. For eksempel bør interesserte kandidater kunne fullføre søknadsprosessen raskt og enkelt på mobilen. Dette er svært viktig, fordi lange og kompliserte søknadsprosesser skremmer vekk mange potensielle kandidater. En nylig publisert Appcast-rapport viser for eksempel at over 95 % ikke sender inn en søknad etter å ha klikket på en stillingsannonse.
Ta grep for å kutte ned på tiden det tar å fullføre den første søknadsfasen. Hold ting enkelt. Be kandidatene om å svare på en kort rekke med de aller mest relevante spørsmålene og la dem sende inn søknaden f.eks. som en tekstmelding eller ved å skanne en QR-kode – hva som helst som senker terskelen for å ta kontakt.
automatiser, automatiser, automatiser
Den manuelle prosessen med å gjennomgå søknader, sile kandidater og organisere intervjuer kan være både utfordrende og tidkrevende. Ved å bruke KI eller spesialutviklet programvare kan du imidlertid automatisere disse prosessene, slik at du både sparer tid og får mer nøyaktige treff på de beste kandidatene.
Et ATS-system (Applicant Tracking System) er et nyttig verktøy for en effektiv rekrutteringsprosess. Det hjelper med å holde oversikt over kandidater, forenkler utlysning av stillinger og automatiserer gjennomgang av CV-er. Systemet sikrer også at alle nødvendige ferdigheter og kvalifikasjoner er på plass. Med ATS kan du skreddersy arbeidsflyter, automatisere kommunikasjon med kandidater og sørge for en smidig koordinering mellom rekrutteringsteamet.
følg opp underveis
Det er viktig at kandidatene ikke føler seg glemt mens rekrutteringsprosessen pågår. Med jevnlig oppfølging kan du bygge gode relasjoner og vise kandidatene at du setter pris på at de er interessert i stillingen, og redusere risikoen for at de trekker seg underveis.
Ved å automatisere deler av kandidatkommunikasjonen kan hele prosessen bli bedre og mer effektiv – for både dere og kandidatene. For eksempel kan dere ha en chatbot på karrieresiden som kan svare på vanlige spørsmål og veilede søkeren umiddelbart. I tillegg kan automatiserte påminnelser om intervjuer eller kandidatvurderinger sørge for at kandidatene er oppdatert med relevant informasjon hele veien.
lanser et internt henvisningsprogram for ansatte
En av de beste måtene å få tilgang til gode kandidater på er å ha et effektivt internt henvisningsprogram. Oppfordre de ansatte til å komme med anbefalinger om interne medarbeidere som passer overens med stillingsbeskrivelsen og bedriftskulturen for øvrig. Oppfordre dem også til å dele stillingsannonser på sosiale medier for å nå ut til enda flere. For å gjøre det enda mer attraktivt å bidra bør selskapet tilby incentiver for medarbeidere som tipser om kvalifiserte logistikkspesialister, og belønne og anerkjenne gode tips som fører til ansettelse.
bygg et attraktivt employer brand
Du kan komme langt med å styrke bedriftens employer brand når dere skal skille dere ut fra konkurrentene i logistikkbransjen. Potensielle kandidater til logistikkjobber er fullstendig klar over kompetanseunderskuddet i arbeidsmarkedet, og at de kan velge og vrake i selskaper å søke seg til – særlig de med den mest ettertraktede fagutdanningen.
Derfor er det viktigere enn noensinne at du som driver virksomhet innen logistikk og forsyningskjeder jobber proaktivt – blant annet ved å bygge et solid og positivt employer brand. Her har du noen tips til hvordan du kommer i gang:
kartlegg bedriftens «employer brand»
1. søk opp selskapet ditt på nettet for å se om det er noen problemområder som skiller seg ut, og gjennomfør undersøkelser som tar pulsen på hvordan de ansatte oppfatter selskapet som en «merkevare».
2. gjennomfør grundig markedsresearch for å kartlegge konkurransen.
Når du har denne informasjonen, bør du kunne identifisere to eller tre forbedringsområder. Bruk strategisk planlegging til å takle disse problemene.
utarbeid et solid verdiløfte til ansatte
En viktig del av employer brand-strategien er å ha et solid verdiløfte til ansatte (også kjent som employee value proposition, EVP). Et godt verdiløfte forteller rett og slett hvorfor en kandidat burde ha lyst til å jobbe for dere, og bør gi en tydelig beskrivelse av fordelene og frynsegodene dere tilbyr de ansatte i bytte mot deres ferdigheter og talenter.
markedsfør bedriften som en merkevare
Rekruttering er ikke en prosess der du bare kan legge ut en ledig stilling, og så går resten av seg selv. I stedet krever det at du har en nøye planlagt markedsføringsstrategi som sikrer at utlysningen når ut til målgruppen. Bruk ulike fora for å publisere stillingsutlysninger, som jobbportaler, sosiale medier og fagfora for å nå enda bredere ut. I tillegg bør dere lage en egen karriereside som gir interesserte kandidater mer informasjon om selskapets mål, verdier og «employer brand».
Randstad gjennomfører omfattende employer brand-research årlig for å hjelpe bedriftene med å utvikle en employer brand som er attraktiv for potensielle kandidater. Innsikten vi får, kan gi arbeidsgiverne en bedre forståelse av hva kandidatene ser etter hos en arbeidsgiver.
Siden det globale logistikkmarkedet forventes å vokse med 5,63 billioner dollar fra 2023 til 2031, må små og mellomstore selskaper innen denne ytterst konkurransepregede sektoren skru opp innsatsen for å tiltrekke og holde på kvalifiserte logistikkmedarbeidere. Ved å bruke noen av – eller alle! – strategiene i denne artikkelen vil du få et solid grunnlag for å lykkes med rekrutteringsinnsatsen.