Arbeidsmarkedet har vært turbulent de siste årene. Pandemi, økte priser og global uro preger nyhetsbildet. Til tross for at arbeidslivet har vært under press er det fortsatt mange muligheter for deg som er ute etter ny jobb. Arbeidsledigheten i Norge er svært lav, så om du tenker på å søke jobb i 2023 er det nok av alternativer. Det er til og med bransjer som skriker etter kompetanse, så om du ønsker å jobbe innenfor disse sitter du virkelige med de beste kortene.
Her gir vi deg noen tips om hva du bør tenke på når du skal søke jobb i 2023.
oppdater CV-en din
Er det en stund siden du søkte jobb sist er det kanskje lurt å ta en titt på CVen din? Hva har du lært siden forrige oppdatering? Har du tatt noen kurs? Er det noen frivillige oppdrag eller verv som burde vært med? CV-en skal gi en oversikt over bakgrunnen din, slik at den bringer deg på toppen av bunken med kandidater, så bruk litt tid på en oppfrisking. Leter du etter tips om hvordan du skal få best mulig CV er det lurt å se vår video som du finner her
Har du ikke CV i det hele tatt? Vi har en gratis mal til deg
Last ned Randstads gratis mal her.
søknadsbrevet
I tillegg til CV er det søknaden som skal få deg første steg på veien til ny jobb. Den skal sørge for at du kommer på intervju med den potensielle arbeidsgiveren, så her er det viktig at du gjør en god jobb. Ikke bruk en standardtekst, men sørg for å vise at du har lest stillingsannonsen og vær litt mer personlig enn du er i CV-en. Selg deg inn, men ikke overdriv. Fortell hvorfor du kunne tenkt deg å jobbet for selskapet, og legg vekt på det du mener er relevant for nettopp denne stillingen. En tommelfingerregel kan være at du bør holde deg innenfor en side.
Lenge siden du søkte jobb sist? La en av våre beste rekrutterere forteller hva hun mener må være del av en god søknad i videoen nedenfor.
Se video: Hvordan skrive jobbsøknad
registrer deg
En av de vanligste måtene å få ny jobb på er via rekrutterings- og bemanningsbyråer. Skal du tas med i vurderingen til nye roller må du registrere en profil. Husk at mange jobber ikke lyses ut, så sørg for at ikke denne muligheten går fra deg. Noen ganger har arbeidsgivere det travelt med å få nye medarbeidere på plass. Da sjekker ofte rekruttererne først de talentene som allerede ligger i byråenes databaser. Som alle andre steder er det viktig at profilen din er oppdatert. Har du ikke logget inn på en stund er det en god ide å ta en gjennomgang av opplysningene dine. Har du vært i dialog med selskapene tidligere kan det være en ide å sende en mail eller ringe og fortelle at du skal søke jobb i 2023.
Registrer deg hos Randstad her
nettverk
En av de viktigste kanalene i jobbjaktene er det personlige nettverket ditt. Det kan brukes for å bli tipset om nye muligheter, eller kanskje til og med bli headhuntet inn til en stilling. Du skal også ha en referanse dersom det blir aktuelt, så la gjerne kontaktene dine få vite at du ser deg om etter ny jobb, så kanskje du blir tipset om noe som passer deg. Husk derimot på at det ikke bestandig er like lurt å snakke for høyt om at skal søke jobb hos din nåværende arbeidsgiver før du virkelig har bestemt deg.
bruke linkedin?
Det korte svaret er selvfølgelig, JA! Tidligere var det slik at LinkedIn nærmest var uinteressant for mange yrkesgrupper, men dette har endret seg totalt. Linkedin har gått fra å være en plattform som kanskje først og fremst var aktuell for enkeltgrupper til å bli en selvfølgelighet for nesten alle arbeidstakere. Visste du for eksempel at over en million nordmenn har konto?
I en tid der flere og flere interaksjoner blir digitale har du ikke råd til å ikke ha en god profil. Noen arbeidsgivere velger også å legge ut stillingene sine eksklusivt på LinkedIn, så følg gjerne de bedriftene du kunne tenkt deg å jobbe for. Det er også en god mulighet for å kunne ta direkte kontakt med personer som jobber på de aktuelle stedene. Vi i Randstad har skrevet mange artikler om hva som skal til for å få en optimal profil, og du kan lese mer om dette ved å trykke på linken under.
Les mer: Ikke gjør denne feilen på LinkedIn
jobbmuligheter i sosiale medier
Sosiale medier kan brukes til å finne jobb. Mange arbeidsgivere annonserer ledige stillinger på de sosiale plattformene. Dette gjør de for å nå ut til alle de som ikke er aktive jobbsøkere, men som allikevel kan la seg friste om muligheten dukker opp.
Du kan være garantert at en seriøs arbeidsgiver vil søke deg nettet for å få mer informasjon om deg. De store sosiale plattformene dukker høyt opp i søk, så noe av det første de vil finne når du googler navnet ditt er de ulike profilene på Linkedin, Facebook osv. Gjør derfor også et søk på deg selv, slik at du får et overblikk over hvordan du fremstår.
Hvordan ser egentlig profilbildet ditt ut? Er det slik du vil at en potensiell arbeidsgiver skal bli kjent med deg? Hvilke andre søkeresultater finner du? Er det noe du ikke synes gir et riktig bilde av den du er? Er det noe du kan slette eller endre? Noen ganger er det små marginer som skiller deg fra de andre søkerne. Da er det litt synd om det er bildet du valgte på sosiale medier som ga arbeidsgiver inntrykk av at du ikke er seriøs nok. Alle har en privat side, også de som ansetter, så du trenger ikke stille stivpyntet, men det lurt å ta en vurdering av de resultatene du finner når du søker.
De fleste virksomheter har også profiler på sosiale medier, og her er de ofte litt mer personlig enn på egen nettside, slik at du kan få et blikk på innsiden og se hvordan det egentlig er å jobbe for virksomheten.
Les mer: Slik får du jobb via sosiale medier
ekstratips – oppsigelsen
Når du skal signere kontrakt med en ny arbeidsgiver er det en formalitet du ikke må glemme. Oppsigelsen hos nåværende arbeidsgiver. Kontrakten din sier noe om oppsigelsestid, som kan variere. Det vanlige er tre måneders oppsigelse fra 1. dag i kommende måned. Oppsigelsen sender du gjerne når alt er avklart med ny stilling. Ofte opplever man at det er litt hektisk å få sendt denne for å kunne fristilles fra nåværende jobb raskt. Kravene til den skriftlige oppsigelsen er enkle, og du kan lese mer og laste ned malen vår her:
Last ned mal for oppsigelse av arbeidsforhold
lykke til
Ingen blir gode med en gang. Søker du ny jobb må du være forberedt på at det er hardt arbeide. Noen ganger går det en stund før du finner den rette matchen. Vær tålmodig. Innenfor noen bransjer er det mange om beinet, så ta ikke et avslag som et nederlag. Har du anledning er det et godt tips å spørre rekrutterer eller arbeidsgiver om begrunnelse for hvorfor du ikke fikk jobben. Kanskje får du noen gode råd som du kan ta med deg videre når du skal søke jobb i 2023.
Er du usikker på noe finner du mange svar ved å se på artiklene til Randstad. Er det fortsatt noe du lurer på så kommenter under, så svarer vi deg så fort vi kan. Uansett hva drømmejobben din er ønsker vi deg lykke til med søknaden og håper du får et fint 2023. Vi heier på deg!