Randstad Care opplever at spanske sykepleiere, med fire års utdanning, er svært faglig kompetente. Våre to spanske vikarer Juan og Carlos har bevist det. Etter få dager på sykehjem i Kvinnherad, lærte de opp kolleger i enkelte prosedyrer som de andre ansatte ikke var helt trygge på. Dagen etter at dette intervjuet ble gjort, skulle de ha kurs i tracheostomi for kolleger på sykehjemmet.
spesialisering allerede i grunnutdanningen
– Spania har ikke den spesialiseringen dere har i Norge for sykepleiere. Det betyr at en spansk sykepleier utfører mange oppgaver som man i Norge må ha spesialutdanning for å kunne utføre. Den spanske sykepleierutdanningen er mer omfattende enn en norsk utdanning. Vi har praksis “overalt” i helsevesenet, også på veldig mange avdelinger på sykehus. Og når vi har det, går vi alltid ved siden av en sykepleier, men det er vi som gjennomfører prosedyrer og gjør oppgavene. Dermed lærer vi på et annet nivå enn om man bare ser at andre gjør det, forklarer Juan og Carlos.
Juan og Carlos kom til Norge samtidig og jobber nå altså begge på sykehjem i Kvinnherad, nærmere bestemt i Rosendal. For mange nordmenn er Rosendal synonymt med Baroniet i Rosendal. Med hjelp av Wikipedia kan vi gi noen tilleggsopplysninger: bygda har ca 800 innbyggere og den ligger ved Hardangerfjorden. I turistbrosjyrene er det, ved siden av Baroniet, naturen som trekkes fram, særlig nærheten til Folgefonna Nasjonalpark.
eventyrlyst med natur i sikte
Selv om Juan har vokst opp på et mindre sted i Spania, så har de begge bodd i Madrid under studiene og er vant til mye større forhold. Hvordan oppleves det?
Begge er samstemte i at det er litt rart, men samtidig går veldig fint.
– Jeg elsker natur, i Norge er det bra natur. Jeg har jobbet som sykepleier i Nord-Spania, der gikk vi på tur i fjellet. Det var det jeg ønsket meg i Norge også, men i tillegg ville jeg ha bedre arbeidsforhold og mer lønn. Drømmen om å reise til utlandet for å oppleve andre kulturer og lære andre språk har alltid vært der, forteller Carlos.
Også Juan trakk mot Norge på grunn av fantastisk natur. – Jeg elsker å reise og å være aktiv ute i naturen. Jeg har vært i Norge før og likte det, og begynte å tenke at jeg kan reise til Norge som sykepleier. Der kan jeg møte en ny kultur og lære et nytt språk, sier han om hvordan tanken om å reise til Norge vokste fram.
ja, vi elsker “Bua”
I denne sammenhengen har begge fått en åpenbaring i Norge: ordningen med gratis utleie av idretts- og turutstyr på Bua. Det finnes nemlig en “bu” i Rosendal også, der de to spanjolene stadig er innom for å låne utstyr til neste “ekspedisjon”. Akkurat da vi snakket sammen i vinter, var planen snowboard i Hemsedal kommende helg. Til og med kajakker kan man låne gratis på Bua i Rosendal, forteller de begeistret.
ser hele pasienten i Norge
Så mye om fritiden i Rosendal. Jeg vrir samtalen over på jobben på sykehjemmet og spør om forskjellene i hvordan man utfører sykepleier-jobben i Norge og i Spania.
– I Spania har hver sykepleier mange pasienter, fordi vi har mye mer avgrensede oppgaver knyttet til pasientene. Der må man for eksempel være sykepleier for å gi legemidler. I Norge gjør vi alt med pasienten. Det er bra, for da ser vi mer helheten til den enkelte, forklarer de.
Carlos legger til at i Spania må alt gå raskt og effektivt. Så fort går det at småpraten med pasientene også blir borte. – Her i Norge kan jeg snakke med dem og høre hvordan de har det. I tillegg observerer jeg selv og vurderer om de for eksempel er dårligere enn tidligere og hva vi kan gjøre for å bedre situasjonen. I Spania opplevde jeg at pasientene var dårlige over mange dager og ingenting ble gjort.
imponert over farten
Begge er imponert over hvor fort det går i Norge dersom pasientene skulle trenge mer medisiner, andre medisiner eller noe helt annet. – I Norge hører legen på deg og dagen etter har pasientene andre medisiner, eller andre ting som må endres er på plass. Selv på sykehusene i Spania går det ikke så fort, forteller de.
Carlos konkluderer spøkefullt med at han gjerne kommer på sykehjem i Norge, men i Spania sier han nei takk til plass!
overrasket over alkoholservering
Hva har så forundret dem på sykehjemmet? De ble overrasket da pasientene fikk sukker i kaffen om de ønsket, og særlig gjorde det inntrykk da det faktisk ble servert alkohol en dag.
De forklarer at i Spania blir studenter i ulike typer helsefag innprentet en grunnholdning. Det er ikke lov å gjøre noe som kan svekke pasientens helse, verken om pasienten er innlagt på sykehus, sykehjem eller mottar hjelp i hjemmet. Dermed er sunn livsstil et mantra, også om man er kommet på sykehjem eller for den saks skyld ønsker seg et glass vin til maten i hjemmet og trenger hjelp for å oppfylle ønsket.
Begge trives veldig godt i Norge og er veldig godt fornøyd med måten de er tatt i mot i Rosendal.
– Vi opplever at alle har vært veldig positive, hjulpet oss med språket og vi trives veldig godt. Dermed er det veldig bra at vi kan gi noe ekstra tilbake, for eksempel ved at vi kan ha et lite “kurs” i tracheostomi for kollegene her, sier Juan.