I løpet av den siste tiden har videointervju blitt en naturlig del av ansettelsesprosessen mange steder. Koronaviruset satte en bråstopp for fysiske møter, og læringskurven har vært bratt for mange av oss. Nå har vi blitt nødt til å lære nye verktøy for å erstatte det ordinære jobbintervjuet. Selv om vi har vent oss til at mye foregår via digitale møter, er du kanskje ikke like vant til et jobbintervju på video? Det er mange av oss som opplever det som litt ubehagelig og uvant å skulle bli intervjuet via et kamera. Å få et godt resultat kommer ikke av seg selv, men du kan gjøre noen enkle grep som gjør opplevelsen og resultatet mye bedre.
umulig å møtes
I noen situasjoner er det vanskelig, eller umulig, å gjennomføre et fysisk jobbintervju. Det kan skyldes fysisk avstand, utfordringer med å få gjennomført intervjuet innenfor normal arbeidstid eller andre praktiske årsaker. På toppen av dette har vi nå hatt en virussituasjon som har satt oss alle i en unntakstilstand over de siste månedene. Det har tvunget fram behovet for å gjennomføre videointervju til typer stillinger der det ikke har vært så aktuelt tidligere.
Fordelene med å gjennomføre et intervju på denne måten er at det er både tidsbesparende og effektivt for begge parter. Likevel kan det for mange av oss virke uvant og kanskje til og med litt skummelt å skulle gjennomføre et intervju via video. Selv om vi gjerne er vant til å være eksponert for kamera gjennom sosiale medier, FaceTime og selfies, er det likevel noe med alvoret i å bli intervjuet via kamera som kan føles litt ekstra uvant. Plutselig skal man eksponere seg på en helt annen måte enn det man er vant til.
hvordan presenterer jeg meg selv best mulig?
De av oss som foretrekker å møtes ansikt til ansikt kan kanskje bli satt ut av et videointervju og panisk tenke “Hvor skal jeg se?”, “Hva skal jeg gjøre med hendene?”, “Hva er det beste utsnittet?”, “Hva bør jeg ha på meg?”.
Den gylne regelen er at ingenting bør ta oppmerksomheten vekk fra det du sier. En hyggelig, nøytral bakgrunn er best – ingen gjenstander som stjeler fokus fra det du har på hjertet. Gjør deg selv en tjeneste og forsøk å få best mulig belysning på ansiktet.
Det samme gjelder når det kommer til klesstil. Kle deg hensiktsmessig og slik du ville kledd deg til et vanlig intervju. Ikke sitt i pysjbuksa og anta at nedre del av kroppen ikke blir avslørt. Det kan føre til pinlige øyeblikk dersom du må gjøre noen tekniske justeringer i siste liten. Det er også viktig å huske på at et videointervju ikke bare er en teknisk øvelse, så ikke glem våre beste tips om jobbintervjuet.
filme med mobiltelefon
Noen ganger kan du bli bedt om å sende inn en video av deg selv som en del av intervjuprosessen. For de fleste av oss er det kanskje mest aktuelt å bruke mobiltelefonen til dette. Her er det, som ved et videointervju, også viktig å tenke på utsnitt, bakgrunn, belysning og andre faktorer som kan påvirke kvaliteten på videoen.
Å filme med selfiestang gir deg kanskje ikke det uttrykket du ønsker å formidle, og kanskje har du ikke stativ til telefonen. Dermed kan det være greit å alliere seg med en venn som kan filme deg. Gjør gjerne mange opptak, og se på opptakene underveis. På den måten kan du se om det er noe som bør forbedres eller noe du bør legge frem annerledes. Husk å se rett i kameraet, og ikke glem å smile! Det kan føles unaturlig når man står der og snakker til en telefon, men tenk på at det er en mottaker i den andre enden, som du gjerne vil imponere og nå inn til.
hode og skuldre i fokus
Du trenger ikke å være stjerneregissør for å få de viktigste tingene på plass – lydnivå, utsnitt og bakgrunn. Vi har allerede nevnt nøytral bakgrunn, så vi fortsetter med utsnitt. Helst bør toppen av hodet og minst toppen av skuldrene være i bildet. Eventuelt kan du vise mer av overkroppen. Ta gjerne en titt på hvordan intervjuobjekter blir filmet på TV. Husk også at kameraet helst bør filme deg i hodehøyde. Unngå å bli sittende og se opp eller ned på kameraet, da det vil gi et lite flatterende bilde av ansiktet ditt.
Om du ikke synes du tar deg så godt ut som du burde, gjør det ofte underverker med litt lys. Flytt deg til et annet sted, eller forsøk deg fram med å sette opp en liten lampe som kan belyse ansiktet. Skal du gjøre det helt riktig bør denne stå mot ansiktet i 45 graders vinkel fra kameraet.
øyne på skjermen
Som i et vanlig møte er det viktig med øyekontakt. Se på kameraet, og unngå å bli sittende med bøyd hode for å lese i notater. Hvis du er avhengig av notatene kan det være en ide å sette dem opp ved siden av kameraet, slik at du slipper å bøye hodet for å se på dem. Føler du deg usikker, kan det være en god idé å øve et par ganger, slik at du gjør deg selv mindre avhengig av notater.
Kroppsspråket ditt er også viktig når du skal engasjere og formidle gjennom en liten kameralinse. Unngå å sitte tilbakelent med armene i kors, prøv å vise at du er engasjert og interessert i det dere prater om. Legg bort alt som kan distrahere deg, slik du ville gjort i et vanlig jobbintervju.
ha alt det tekniske på plass
Noen ganger oppstår det tekniske problemer. Kanskje skjer det når du allerede er i gang med videointervjuet. Dersom dette skjer, si det som det er. Hvis det er problemer med lyden eller bildet, kan det gå ut over samtalen og det du skal si. Dette er noe de aller fleste vil ha forståelse for. Men med dette i tankene er det lurt å teste at alt det tekniske fungerer slik det skal, i forkant av samtalen. Her har vi samlet noen tips rundt dette.
ikke glem å kjøre en generalprøve
En gjennomkjøring med en venn eller kollega kan være det som skal til for å bli trygg på seg selv. Ta opp intervjuet og se på det etterpå. På den måten kan du bli oppmerksom på ting du kan bli bedre på. Se etter ting du kan bli bedre på, og gjør deretter intervjuet enda en gang. Ved å bruke denne metoden er du garantert at resultatet ved tredje gjennomkjøring vil ha blitt betraktelig mye bedre, og du vil føle deg tryggere på gjennomføringen av selve intervjuet.
Gi deg selv god tid til forberedelsene. Sitt rett, men ikke vær stiv og oppreist. Hvis du kan, unngå svingstol, så slipper du å falle for fristelsen til å vri deg fram og tilbake under intervjuet.
Er du spent på hva du kan bli spurt om under intervjuet, anbefaler vi deg å lese denne artikkelen om de mest brukte spørsmålene, og denne som gir svar på hvordan du skal takle de aller vanskeligste spørsmålene.
randstad-blogg
Er du selv arbeidsgiver, kan videointervju være høyaktuelt i disse dager. Dersom du er på jakt etter løsninger for å gjennomføre videointervju kan du kanskje få noen tips fra denne artikkelen. Vi anbefaler deg også å abonnere på vår blogg, som tar for seg relevante temaer for deg som er interessert i HR og arbeidslivstrender.