Endring kan være krevende, og er noe ikke alle er like glad i. Å bytte jobb er en av de største endringene vi kan gjøre i livet vårt. Til tross for usikkerheten knyttet til dette er det likevel ofte nødvendig å bytte jobb dersom du skal utvikle deg personlig og profesjonelt. Et jobb-bytte gir også andre gevinster som gjør at du kanskje bare burde kaste deg inn i prosessen med å finne en ny arbeidsgiver. 

Randstad
Randstad

hvor ofte bør du bytte jobb?

I følge Randstad Employer Brand Research bytter nordmenn i snitt jobb et sted mellom hvert fjerde og femte år. Det betyr at du gjennom en arbeidskarriere kan komme til å bytte arbeidsgiver en rekke ganger. Hva som er det rette tidspunktet er det umulig å gi et klart svar på, siden det vil variere fra stilling til stilling. I tillegg er det påvirket av hvem du er og hvilke ambisjoner du har. Du må heller ikke føle at det er noe feil ved å bli hos en arbeidsgiver lengre enn gjennomsnittet. Får du stadig nye utfordringer, trives og er fornøyd, så er det mange grunner til å bli. 

Det er derimot slik at du også kan oppnå en rekke fordeler ved å bytte. Disse kan du fort gå glipp av dersom du gror fast hos din nåværende arbeidsgiver. I denne artikkelen skal vi se på noen av disse. 

Dersom du opplever at du ikke lengre får utfordringer og oppgaver som er tilpasset din kompetanse kan det være et tegn på at du bør vurdere et bytte. Du har kanskje rett og slett vokst ut av din nåværende stilling og trenger nye utfordringer og ansvarsområder for ikke å miste motivasjonen. Noen av oss har tydelige karrieremål, mens for andre er det mer tilfeldig hvor neste utfordring finnes. Det å ha en bevisst tanke om hvor en ser seg selv om noen år kan være nyttig. Sett deg noen klare mål, slik at du har noe å strekke deg etter. Dersom du ikke opplever at det er noen særlig utvikling i rollen du har i dag, og at det heller ikke kommer til å være dette i årene som kommer, så er det et tegn på at det kan være på tide å se seg om etter noe nytt. 

du taper faktisk penger på å være i samme jobb

All statistikk tyder på at du tjener penger på å bytte jobb. Faktisk er det slik at noen tjener veldig mye mer ved å bytte arbeidsgiver. Randstad Employer Brand Research (REBR) viser at 50% av de som bytter jobb går opp mellom 6 – 20 % i lønn ved jobbytte. En del går også opp enda mer. Det kan fort utgjøre en stor andel av en årlig lønning. Har du lyst til å ofre neste års sydenferie ved å bli hos nåværende arbeidsgiver?

Det kan også være at tilleggsgoder og ansattegoder er bedre hos din nye arbeidsgiver. Sørg derfor for at du vurderer helheten, og ikke bare sluttsummen på lønnsslippen. Forsikringer, pensjoner og andre ordninger er en viktig faktorer med tanke på hvordan du kommer ut av et jobbskifte.

du blir mer motivert

Det er ikke alltid gresset er grønnere på andre siden, men et jobbskifte gir ofte en motivasjonsboost. Nye arbeidsoppgaver, nytt selskap, nye kolleger også videre. Alt dette er med på å gi deg et ekstra kick, som gjør at mange føler at byttet var verdt usikkerheten. Selv om mye føles uavklart er det faktisk slik at det store flertallet av arbeidstakere er mer fornøyd etter et jobbytte enn de var på forhånd. Tross alt er jobben en så stor del av hverdagen at vi bør trives og ha det fint. 

Dårlig ledelse er også en faktor mange oppgir som utløsende ved å bytte jobb. Er du ikke enig med de valgene som blir gjort, og opplever at du har liten påvirkningskraft, er kanskje jobbskifte en nødvendighet for at du skal bli mer fornøyd. 

du lærer noe nytt

Opplæring er også en av de faktorene arbeidstakere som bytter jobb setter høyt på ønskelisten sin. Faktisk er det bare lønn som motiverer mer til et jobbytte. De yngste arbeidstakerne er i enda større grad enn de eldre opptatt av å lære mer. Når vi skal inn i en ny rolle får vi kanskje tilgang til enda større læringsressurser enn tidligere. Det kan være introduksjonskurs, strukturert opplæring og sertifiseringer som tilbys. På toppen av dette kommer den uformelle kunnskapen du tilegner deg den første tiden i en ny bedrift.

Hvis du tenker tilbake på den første perioden du var i dagens stilling, så vil de fleste oppleve at man sitter igjen med mye ny kunnskap sammenlignet med før man startet i jobben.

Det er aldri noen tidspunkt der læringskurven er brattere, enn ved et jobbskifte. Ønsket om å gjøre en god figur, kombinert med motivasjonen ved nye arbeidsoppgaver og ansvar gjør at de fleste blomstrer. 

du får kunnskap om en ny bransje

Du får kanskje samme type jobb som tidligere, men i en annen bransje? Det å bytte jobb på tvers av bransjer kan gi deg en unik forståelse og innsikt om en helt annen del av arbeidslivet. Det kan også styrke CV-en og profilen din at du har en bred bakgrunn fra ulike områder. Det viser at du er tilpasningsdyktig og i stand til å tilegne deg ny kunnskap. Enten du jobber på lager eller er leder, så er det plass til deg i en rekke ulike bransjer. Det er mye å lære ved å gå over i en stilling i et selskap som jobber innenfor et helt annet felt enn det du kommer fra. 

du får bedre jobb-fritid balanse

Føler du deg overarbeidet og overlesset med oppgaver? Virker det som det aldri tar slutt? Det er ikke alltid det er så lett å komme seg ut av dette hos dagens arbeidsgiver. Der blir arbeidskapasiteten din tatt som en selvfølgelig. Bruk gjerne litt tid når du går over i en ny rolle til å reflektere litt over hva du synes er greit og ikke. Selv om du er ny og ekstra motivert må det være lov å si fra dersom du synes det blir for mye arbeide.

Det å ha en god balanse mellom meningsfylt arbeid, samt tid til venner, familie og fritid er svært viktig for de aller fleste av oss. Det samme gjelder arbeidsmiljøet. Nordmenn er av de arbeidstakerne i Europa som trives best på jobb. Det å mistrives er ikke holdbart i lengden. Enten du slites ut på grunn av overarbeid, eller har kollegaer du ikke går over ens med, så er dette faktorer du merker godt på kroppen. 

du får nye kollegaer

Det er vel ingenting som er bedre enn å bli kjent med nye mennesker? Vi er sosiale skapninger, og etter at vi er ferdig på skole er arbeidsplassen en av de viktigste kildene for å utvide våre sosiale nettverk. Mange knytter varige vennskap på arbeidsplassen, og ikke minst kan det være viktig for din videre karriere at du også tenker på ditt profesjonelle nettverk. Gode referanser er ofte en av de avgjørende faktorene i en rekrutteringsprosess. Når det står mellom kandidater med lik kompetanse, er det gjerne dette som tipper vektskålen i din retning. 

Bytter du jobb så er derimot arbeidsmiljøet en joker i forhold til prosessen. Lønn og betingelser kan avtales, men hvordan du passer inn i miljøet med de nye kollegaene dine vet du ikke før du har forsøkt. Gjør gjerne litt god research. Sjekk bedriftens sosiale medier. Kanskje du har noen i nettverket ditt som kjenner til eller jobber for selskapet? Snakk med disse før du bestemmer deg. 

det beste tidspunktet for å bytte jobb er NÅ 

I dagens arbeidsliv er det et underskudd på kvalifiserte medarbeidere. Arbeidsledigheten i etterkant av koronapandemien har vært høy, og spesielle bransjer har blitt sterkt rammet. Det er likevel slik at det på mange områder er underskudd på gode medarbeidere. Du har derfor alle muligheter til å finne deg noe nytt dersom du har ønske om dette. Det er ingenting som tyder på at dette skal endre seg med det første, så dersom du har riktig utdannelse, og/eller riktig erfaring, samt gode referanser, så skal det være mange muligheter for deg. 

LES MER: Ny jobb i 2021?

Ønsker du å snakke med oss om hvilke muligheter du kan ha, så ta gjerne kontakt. Du kan også se alle våre ledige stillinger her

Husk også at det kan lønne seg å registrere en profil på sidene våre, selv om du ikke tenker å bytte akkurat nå. Dersom drømmejobben plutselig skulle dukke opp vil du ikke gå glipp av denne. Har du en profil hos Randstad vil vi kunne matche deg med en arbeidsgiver som passer dine ønsker. 

Uansett om du velger å bytte eller forbli hos din nåværende arbeidsgiver ønsker vi deg lykke til med din videre karriere.