Det er ikke et absolutt krav at du har bilde på CV, men det er et veldig godt tips. På LinkedIn, og eventuelle andre sosiale profiler er du garantert flere visninger dersom du har bilde, så her kommer du ikke unna. Du har kanskje registrert en CV på Finn eller andre portaler? Her gjelder de samme reglene. Profiler med bilde får mange flere visninger, så enten du liker det eller ikke, gjør du deg selv en tjeneste om du har et godt profilbilde.

ikke bruk gamle bilder

Feriebilder og andre bilder fra fotoalbumet bør få ligge. Nå skal du ta et bilde som presenterer deg for en potensiell arbeidsgiver. Selv om du synes du så bedre ut for 10 år siden, så kommer du bedre ut av det om du har et oppdatert bilde. Det er viktig at den utgaven av deg selv som er på profilbildet er den samme som møter arbeidsgiver ved første intervju. Er det en stund siden sist du søkte jobb? I så fall kan det være greit å benytte anledningen til å få tatt et nytt bilde.

bakgrunn

Det beste er å ha en nøytral bakgrunn. Stå mot en ensfarget vegg, helst i lys farge. Forsøk å få så rene omgivelser som mulig, slik at det er minst mulig som tar fokus vekk fra deg. Er det mørkt i rommet, så kan du teste ut med litt forskjellige lyssettinger. Kanskje du har en lampe som du kan flytte på, slik at du får litt lys i ansiktet? Smarttelefonene har veldig gode kameraer, men fortsatt er ikke blitzen spesielt god, så mange ganger kan det være bedre med andre lyskilder.

dscf1666
dscf1666

vis ansiktet

Bildet ditt blir ikke så veldig stort på ulike profilsider, så det er viktig at du ikke blir borte. Ta derfor et utsnitt av hodet fra skuldrene og opp. Det gir best inntrykk av hvem du er. Se direkte inn i kameraet. Forsøk å ikke være for nær eller for langt unna kameraet. Normalt vil det beste formatet for et profilbilde være stående, det vil si at du må holde kameraet sidelengs om du ikke bruker mobilen. Er du litt langt fra kameraet kan du som regel beskjære litt i etterkant. Det er vanskeligere å gjøre noe med om du er for tett innpå fotografen.

klær

Du trenger ikke ha på deg skjorte og slips dersom dette ikke er vanlige innenfor din yrkesgruppe. Kle deg i henhold til det som passer i forhold til jobben du søker, men sørg for å ikke bruke for mye farger og mønstre. Det kan virker støyende på bildet. Ikke bruk stroppeløs topp. Det kan få deg til å se naken ut. Solbrillene lar du selvfølgelig ligge. Se rett inn i kameraet og gi gjerne fotografen et smil. I forhold til klær, så kan du lese mer om det i denne artikkelen.

selfie?

Tar du bildet selv kommer du gjerne så nær på ansiktet at proporsjonene blir litt underlige. Det beste er å la en venn ta bildet. Har du råd til en profesjonell fotograf, er selvfølgelig ingenting bedre enn dette, men samtidig er dagens mobilkameraer så gode at alle bør få et godt resultat. De fleste nye telefoner har portrettfunksjon. Da får du ansiktet i fokus og bakgrunnen blir blury. Som regel lønner det seg å ta mange bilder, slik at du kan velge ut det du liker best.

det enkle er ofte det beste

Når det kommer til bildet så bør du ikke forsøke å gjøre for mye ut av det. Unngå for mye stafasje og forstyrrende elementer. Du skal kun vise fram deg selv. Det samme gjelder også filtre. Det er ofte fristende å legge på ulike filtre for å forbedre resultatet, men vi anbefaler stort sett at du gjør minst mulig med bildene. At du justerer lyssetting og kontraster er selvfølgelig ok, men mer avanserte filtre som får deg til å fremstå veldig ulikt den du egentlig er kan du droppe til andre sammenhenger. Dette er ikke Snapchat.

vær konsistent

Bruk samme, eller lignende bilde på alle steder. Ikke la rekruttereren lure på om det virkelig er deg ved at du bruker bilder som er totalt forskjellige på de ulike stedene han kan finne deg. Gjør et Google-søk etter deg selv. Det kommer helt sikkert en potensiell arbeidsgiver til å gjøre. Se hva du finner, og oppdater bildene der det er nødvendig.

riktige formater?

Dette er ofte vanskelig å vite hva de ulike nettstedene der du skal laste opp bilder krever, men som regel trenger du ikke tenke så mye på dette. LinkedIn har en grense på 8 MB. Optimal størrelse er 400 x 400 pixler, og et bilde der ansiktet tar opp 60 % av plassen. Som regel vil du uansett kunne beskjære bildet. Om det er noe du bør tenke på, så er det at bildet bør være av godt nok format, slik at det ikke framstår som kornete og uklart når du publiserer det.

Når du har fått et godt bilde er du godt på vei til å markedsføre deg mot kommende arbeidsgiver. Neste steg er å optimalisere LinkedIn-profilen og skrive en perfekt CV. Lykke til!