I denne artikkelen gir vi deg konkrete råd for hvordan du kan navigere i søknadsprosessen og øke sjansene dine for å få drømmejobben i 2025. Trenger du flere tips anbefaler vi å lese de andre artiklene våre om jobbsøking og karriereutvikling.

RP_588-tech.webp
RP_588-tech.webp

1. Søk på stillinger som er rett for deg

Har du opplevd å søke på mange jobber uten å bli kalt inn til intervju? Dette kan være en mulighet til å reflektere over om du søker på riktige typer jobber og hvordan du kan presentere ferdighetene dine på en enda bedre måte.

Hver stilling krever spesifikke ferdigheter og erfaringer. Før du sender en søknad, vurder om jobben faktisk passer for deg. Gå grundig gjennom stillingsannonsen og reflekter over hvordan dine ferdigheter og erfaringer matcher kravene. Still deg selv spørsmål som:

  • Hvilke kvalifikasjoner er helt nødvendige for denne rollen?
  • Hvilke av mine ferdigheter passer best til denne stillingen?
  • Hvilke erfaringer kan jeg trekke frem for å styrke søknaden min?

I søknaden bør du forklare konkret hvorfor nettopp din bakgrunn gjør deg kvalifisert for stillingen. På den måten fokuserer du energien din der det teller mest og unngår å bruke tid på stillinger som ikke er en god match.

Et praktisk eksempel: Hvis en stilling krever erfaring med prosjektledelse, trekk frem konkrete eksempler fra tidligere roller der du har ledet prosjekter, oppnådd mål eller løst utfordringer. Tilpass søknaden din til hver enkelt stilling for å vise at du har forstått kravene.

Les mer: Se alle våre ledige stillinger

2. Gjør grundig research om selskapet

En av de vanligste feilene jobbsøkere gjør, er å komme uforberedt til intervju eller å skrive en søknad uten å kjenne til arbeidsgiveren. Bruk tid på å google selskapet og finne ut hva de står for, hva deres verdier er, og hvordan de opererer i bransjen.

I søknaden din bør det komme tydelig frem at du har forstått hva selskapet driver med, og hvordan rollen du søker på passer med dine karrieremål. Om mulig, nevne konkrete prosjekter, produkter eller verdier selskapet står for som resonnerer med deg. For eksempel, hvis selskapet har fokus på bærekraft, kan du trekke frem hvordan din egen erfaring eller interesse for dette temaet kan bidra til rollen.

Ekstra tips: Ta en titt på selskapets sosiale profiler, som LinkedIn og Instagram. Dette kan gi deg et mer uformelt innblikk i selskapets kultur og verdier.

3. Fatt deg i korthet og vær tydelig

Når du skriver et søknadsbrev, hold deg innenfor en side. Vær konkret og tydelig. Bruk få, men virkningsfulle setninger for å fremheve dine viktigste kvalifikasjoner.

En rekrutterer bruker ofte kort tid på hver søknad. Start derfor med det viktigste: Hvorfor du passer til jobben og hvordan din kompetanse kan løse selskapets utfordringer. Husk at du sender CV i tillegg, så unngå å gjenta punkt for punkt fra CV-en i søknaden. Bruk i stedet søknaden til å gi en kort, men overbevisende introduksjon til deg selv.

Eksempel: “Som erfaren markedsfører med fem års erfaring innen digital strategi og en sterk interesse for analyse, har jeg hatt suksess med å øke salget for tidligere arbeidsgivere. Jeg ønsker nå å bruke denne erfaringen til å bidra til veksten hos [selskapets navn].”

4. Les korrektur og sjekk detaljer

Skrivefeil og grammatiske feil kan gi et dårlig inntrykk. Etter at du har skrevet ferdig søknaden, sett av tid til å korrekturlese. Bruk verktøy som Grammarly eller Microsoft Words innebygde grammatikkontroll for å oppdage skrivefeil. En annen effektiv metode er å lese teksten høyt – da oppdager du ofte feil som ellers kan bli oversett. En god metode er å lese teksten høyt – da oppdager du ofte feil som ellers kan bli oversett.

Føler du deg usikker, kan du be en venn eller kollega om å lese gjennom for å få tilbakemelding. Pass også på at alle detaljer stemmer, som kontaktinformasjon, navn på kontaktpersonen i selskapet, og eventuelle vedlegg.

Les mer: Last ned våre maler for søknad og CV her

5. Skreddersy hver søknad

Det kan være fristende å bruke samme søknad om igjen, men det gir sjelden gode resultater. For å virkelig skille deg ut bør hver søknad tilpasses den spesifikke stillingen og arbeidsgiveren. For eksempel, dersom du søker på en stilling som markedsanalytiker, kan du nevne et spesifikt prosjekt der du samlet og analyserte data for å forbedre en markedsstrategi. Beskriv hvordan resultatene dine bidro til å øke selskapets salg eller effektivitet. Dette viser ikke bare at du har erfaring, men også at du forstår stillingens krav og hva arbeidsgiveren ser etter. Gjør det lett for arbeidsgiveren å se hvorfor nettopp du er den rette kandidaten.

Lykke til med jobbsøknaden!

Vi i Randstad er her for å støtte deg gjennom hele prosessen. Husk at små justeringer og grundig forberedelse kan utgjøre en stor forskjell. Heier på deg!